Nosečniški dnevnik 2: 24. teden nosečnosti

Nosečniški dnevnik 2: 24. teden nosečnosti

Teža: +4,5kg
Obseg: 88cm

Punčka

Po tem tednu meri že skoraj 21 cm in ima približno 600 g, v primerjavi je velika kot koruzni storž. Ta teden sem opazila zelo očitno odzivnost na zunanje zvoke. Med vsemi najbolj na očkov glas, predvsem ko razlaga nekaj z nasmehom na ustih, se mala v trebuščku premika tako močno, da sem ga celo med pripovedovanjem prekinila in opozorila na premetavanje trebuščka. Tole bo torej zadnji čas, da ji začnemo prepevati pesmice, ki jo bodo uspavale, ko bo enkrat že z nami.

Kdaj otroci slišijo zvoke, ki prihajajo z druge strani maternice? Ravno pri 24 tednih strokovnjaki opazijo odzive otrok v trebuščku na zvoke iz okolja. Seveda so vsi ti zvoki še precej zadušeni (lahko si predstavljate, kako slišijo vaš govor, če si z roko pokrijete usta in skoznjo govorite) bolj močni bodo zvoki, bolj natančno jih bodo slišali (kakšen lajež psa ali delovanje sesalca). Kar pa se tiče glasbe, pa najbolje slišijo nizke tone, torej jih bo najhitreje v gibanje spravila bas kitara in podobno.

Na to temo je bilo opravljenih že ogromno raziskav. Ena od raziskav je pokazala, da je otrokom po porodu zelo znana zgodbica ali pesmica, ki so jo poslušali vsak dan, dokler so bili v trebuščku in jih pomirja. In ne celo to, tudi če jo je bral ali pel nekdo drug, so se otroci vseeno odzvali nanjo.

Nosečniški dnevnik 2: 24. teden nosečnosti

Simptomi

Ker nosim spredaj, sem opazila, da si včasih podpiram trebušček z roko, kadar hodim ali stojim. Trenutno razmišljam o uporabi nosečniškega pasu ali športnih trakov, za nasvet se bom obrnila tako na svojo ginekologinjo kot tudi na fizioterapevta in vam kasneje napisala, kako sem težave z občutkom pretirane obremenitve spodnjega dela trebuha tudi rešila.

Ker je bilo zelo slabo vreme, je bil temu primeren tudi pritisk. Nekajkrat sem se usedla, tik preden bi padla. Res sem se potrudila in čimveč hodila na sprehode, ker se je le s pomočjo svežega zraka in normalne hoje pritisk uravnal.

Opazila sem asimetričnost trebuščka, ravno tako kot pri prvi nosečnosti, na eni strani je lepo zaobljen, na drugi pa je po spodnjem delu kar raven.

Počutim se sicer odlično, kljub temu, da sem se od prejšnjega tedna ubadala z polnim nosom, ta teden pa sem še izgubila vonj in začele so se močne bolečine v čelu in za očmi (lekadol ni pomagal prav nič, niti omilil jih ni), tako sem pristala na drugi rundi antibiotikov, tokrat sem dobila Hiconcil, saj je prišlo do vnetja sinusov. Prav grozno mi je, da se vse to dogaja ravno v času nosečnosti, ampak zaupam zdravnikom in glede na to, koliko je vsega tega to sezono v zraku, ni prav nič čudnega, da se srečujem z vsem tem, saj je moj imunski sistem v prvi vrsti usmerjen v rastočo štručko, name pa je malce pozabil.

Nosečniški dnevnik 2: 24. teden nosečnosti

Nenujni, ampak odličen nakup

Tokrat vam lahko pokažem nekaj, kar sem si zaželela že lansko leto. Mislila sem, da se bom naučila šivati in stvar skupaj spravila sama, ampak seveda ni tako lahko, kot se mogoče zdi, oziroma je moj talent absolutno marsikaj drugega, šivanje mi nekako ne gre. Malo sem brskala in že zelo dolgo nazaj našla točno določeni primer tega izdelka, ki sem si ga za mojega otročka želela. Pisala sem ustvarjalki iz tujine, ker pri nas nisem našla nikogar, ki bi se s tem ukvarjal. Nekaj malega odgovorov sem prejela, ko pa sem jo prosila za ceno vključno s poštnino, pa odgovorov ni bilo več, tako se je dva meseca dogovorov tudi zaključilo. Na vse skupaj sem malce pozabila, potem pa naključno zagledala izdelke, ki nosijo zaščitni znak »Gnezdece«.

Tako je, gre za gnezdo za dojenčka, za katerega se mi zdi, da je vedno bolj v uporabi tudi pri nas. Meni se zdi to super stvar za novorojenčke in komaj čakam, da bomo vanj položili našo punčko. Gnezdo, ki sem ga našla, sem poslala prej omenjeni ustvarjalki in jo vprašala, če je pripravljena izdelati nekaj podobnega tistemu na sliki. Pomagala mi je pri izbiri blaga, dodala sem še čipko in se odločila za barvo traku. Nekaj dni po nakazilu me je že presenetil poštar s paketkom. Besede ne bodo povedale dovolj, zato si poglejte raje fotografijo, meni je gnezdece čudovito (omeniti moram, da je izdelava zelo kvalitetna in sem več kot zadovoljna).

Nosečniški dnevnik 2: 24. teden nosečnosti

V prihodnjem tednu me čaka kontrolni pregled in testiranje sladkorja v krvi. Močno držim pesti, da je vse v mejah normale, kaj bom izvedela, pa vam seveda sporočim.

Lepo se imejte, pazite da vas veter ne odnese in nastavite svoja lička nežnemu sončku, ki nas končno spet boža.

Nosečka Nina

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor