Kako pomagati otroku vztrajati pri izvenšolskih aktivnostih

Pogosto lahko slišimo, da imajo otroci, ki so uspešni in vztrajni pri izvenšolskih dejavnostih, močno podporo družine. Tudi vi spremljate interese svojega otroka in pripravljeni ste ga podpirati v izvenšolski dejavnosti, ki jo je izbral. Nočete biti razočaran starš praznih žepov, ker bi vaš otrok zlahka odnehal in pogosto menjal izvenšolske dejavnosti. Zato poglejte, na kaj morate paziti.

Kako pomagati otroku vztrajati pri izvenšolskih aktivnostih

Spremljajte in podpirajte otroka

Podpora mora biti konkretna, ne le z besedami. Veliko staršev razmišlja: “Na meni je, da kupim opremo, da plačam ure, treninge, da ga pripeljem in odpeljem in s tem je moje delo končano”. Vendar pa se podpora staršev ne nanaša samo na materialno podporo. Moralna in čustvena podpora sta zelo pomembni. Otrok potrebuje, da ga spremljate in podpirate v tem, s čem se ukvarja. Poslušati ga morate, kako igra ali ga gledati, kako trenira, biti prisotni na treningih, prireditvah, koncertih, razstavah, tekmovanjih … zanimati vas mora, vprašajte ga, kako je bilo na dejavnosti, naj vam pokaže, kaj se je novega naučil, navijajte za njega, spodbujajte ga in bodrite, ko začne omahovati. Tolažite ga, ko doživi poraz, pokažite mu, da ste ob njemu takrat, ko doživlja uspehe in tudi takrat, ko doživlja neuspehe. Podpora mora biti konkretna, ne le z besedami. Ni dovolj samo reči:” Mi navijamo zate, imaš našo podporo,” ampak morate to podporo nuditi v konkretni situaciji.

Usmerjanje otroka

Za uresničitev svojih potencialov otrok rabi usmerjanje in podporo, ne pritiskov, ocenjevanj in primerjanja z drugimi. Od otroka pričakujte, da se bo trudil, da bo vztrajen, da uresničuje svoje potenciale, ne pa da bo najboljši v skupini ali boljši od drugih, ker prevelik pritisk in nerealna pričakovanja delujejo kontraproduktivno. Ko otroku nekaj ne gre ali ko doživi poraz, ne smete zaradi tega vi biti nezadovoljni, razočarani ali jezni. Tudi v teh primerih morate biti dostojanstveni in mu biti dober zgled.

Cenite otrokovo izbrano dejavnost

Če boste vi cenili dejavnost, ki jo je otrok izbral, jo bo cenil tudi sam. Mnogi starši na proste dejavnosti gledajo kot na nekaj nepomembnega: “Šola je obvezna in šola je na prevem mestu, te ostale dejavnosti pa niso pomembne, če gre, gre, če ne gre, nič hudega”. Če boste zavzeli takšno stališče, je velika verjetnost, da ga bo tudi otrok in z lahkoto bo pustil dejavnost takoj, ko mu nekaj ne bo všeč ali mu bo dolgočasno ali nečesa ne bo zmogel takoj narediti.

Res je šola obvezna in na prvem mestu, vendar pa izvenšolske dejavnosti niso nekaj nepomembnega v otrokovem življenju. Te so priložnost, da otrok razvija predanost, vztrajnost in da se nauči potrpežljivosti. Poleg tega se ukvarjanje z določeno izvenšolsko dejavnostjo začne z zanimanjem otroka za to dejavnost, zaradi ljubezni do te dejavnosti pa ta sčasoma lahko postane otrokov hobi in s tem del otrokove osebnosti, ki pozitivno vpliva na samozavest, duševno zdravje in zadovoljstvo z življenjem.

Branka Vasilev, psihologinja/Moj psiholog

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor