Upoštevanje socialne distance – velika priložnost za očete

Upoštevanje socialne distance – velika priložnost za očete

Tokratni članek je namenjen očetom, ki se po svojih najboljših močeh trudijo zaščititi sebe in svojo družino v teh negotovih časih. Življenje se je čez noč spremenilo, rutine, kakršne smo bili vajeni, ni več. Veliko družin se vsakodnevno spopada z novimi izzivi in prilagaja svoje življenje novim razmeram. Otroci ostajajo doma, šolanje poteka na daljavo, tudi veliko staršev dela od doma. Upam, da se spreminja tudi pogled večine staršev na delo učiteljev, predvsem tistih, ki so bili velikokrat neupravičeno zelo kritični do dela šole. Učiti otroke doma ni mačji kašelj in zahteva kar nekaj organizacije in samoiniciative, podpore in motivacije, predvsem pa potrpežljivosti. Tudi delo mater oz. očetov, ki so doma zaradi vzgoje otrok in skrbi za družino, je sedaj videno v drugi luči.

Kljub temu, da je veliko razlogov za skrbi, je treba ohranjati pozitivno naravnanost. Kitajska pismenka za besedo ‘kriza’ je sestavljena iz dveh besed: iz besede ‘nevaren’ in besede ‘priložnost’. Medtem ko so se naša življenja nekako zaustavila zaradi nevarnosti, izkoristimo to kot priložnost za osebno rast, povezovanje z družinskimi člani in bolj umirjen način življenja.

Na spletu je mogoče najti veliko odličnih idej in napotkov, kako najbolje izkoristiti ta čas, ko je treba ostati doma in se umiriti. V nadaljevanju tako predstavljam pet nasvetov, ki se mi zdijo še posebej primerni za očete.

Ostanite mirni

Oče je svojim otrokom močan zgled, zato je pomembno, da izžareva mirnost, trdnost in odločnost. Če otroci vidijo samozavestnega očeta v teh nesamozavestnih časih, jim bo to vlilo moč in vero, da se bodo stvari kmalu obrnile na bolje.

Spoštujte starejše

Starejši so najbolj ogrožena skupina zaradi novega koronavirusa. Med njimi je največ težko obolelih in smrtnih žrtev. Zato je zelo pomembno, da jih zaščitimo, kolikor se le da. V zahodni kulturi velikokrat ne izkazujemo primernega spoštovanja do starejših, čeprav to čaka vsakega od nas. Pokličite starše, starejše sorodnike, prijatelje in znance. Poklepetajte z njimi, vprašajte jih po počutju in se pozanimajte, če potrebujejo kakšno pomoč. Tako se bodo tudi otroci naučili, da so starejši pomemben del naše družbe in vredni vsega spoštovanja.

Ponudite pomoč

Še tako grozna in težka situacija prinaša s sabo tudi kaj dobrega, samo včasih je skoraj nemogoče to sprevideti. Težki časi iz nekaterih ljudi potegnejo najslabše, iz drugih pa najboljše. In upam si trditi, da je slednjih neprimerno več. Bodite otrokom zgled in ponudite pomoč, če opazite, da jo kdo potrebuje. Vprašajte otroke za njihove ideje, na kakšen način lahko pomagajo drugim, ne da bi ogrožali sebe. Zagotovo boste presenečeni, kako domiselni znajo biti njihovi odgovori.

Bodite iznajdljivi

V trenutni situaciji, ko se je treba zadrževati doma in se čim manj gibati naokrog, je potrebno kar nekaj iznajdljivosti in kreativnosti, da si popestrimo dneve. Z otroki se lahko odpravite na pustolovščino v naravo nekje blizu doma. Lahko je to gozd, travnik, njiva, dvorišče ali navsezadnje balkon. Dajte jim nek izziv, ki ga morajo sami razvozlati oz. rešiti. Pobrskajte po svojem spominu, morda se spomnite kakšne zanimive igre ali anekdote iz mladosti, ki jo lahko delite z otroki. Uporabite domišljijo. Presenečeni boste, koliko zanimivih stvari in kotičkov se skriva v vaši bližini, vendar jih do zdaj niste imeli časa raziskati.

Postanite učitelji

Šolska vrata so se zaprla in najverjetneje bodo ostala zaprta še kar nekaj časa. Trenutno poteka učenje na daljavo, tako da otroci ne izgubijo stika s šolo in da se šolska snov predela. Učitelji vestno pošiljajo gradiva in so v stiku z učenci. Nadzorujte otrokovo delo za šolo in mu pomagajte, če je to potrebno ali če vas prosi za pomoč. Ta čas pa lahko izkoristite tudi za to, da otroka naučite kakšnih koristnih življenjskih veščin, kot so npr. popravila, gospodinjska opravila, kuhanje, socialne veščine itd. Predstavite in navdušite ga lahko tudi za kakšen svoj konjiček. Pomembno je, da pri tem oba uživata.  Na ta način boste poleg posredovanja znanja okrepili tudi vajin odnos.

Naša življenje so prežeta z nenehnim hitenjem, lovljenjem rokov, pomanjkanjem časa. Zato v najboljši možni meri izkoristite čas, ki vam je sedaj na voljo.

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor