Kako otroke učinkovito pohvaliti

Šola se bo kmalu končala. Otroci bodo prinesli spričevala in v njih ocene. Naloga starša je, da otrokovo delo pohvali ali pa da opozori na pomanjkljivosti. Večina staršev najlažje spodbuja otroka s pomočjo pohvale. Ko želimo, da so uspešni doma, v športu in v šoli, jim pogosto govorimo: »Zelo si pameten.« »Pravi genij si.« »To si zelo lepo naredila. Kako si ustvarjalna.« »Samo poglej kaka bistra glava si« »Odlično spričevalo. Zelo sem ponosna nate.« Učiš se. Pridna punčka si.« Ti si prav nadarjena za glasbo.« »Zelo posebno dekle si.« »Najboljši si.« »Če boš končal s petico, ti bom kupila kolo.«

Kako otroke učinkovito pohvaliti

Vse to so t.i pogojne pohvale in prav te so natančno tista vrsta pohval, ki na dolgi rok povzročajo težave in škodijo otrokovemu samospoštovanju. Raziskave so pokazale, da so pogojne pohvale neučinkovite, saj otrokom ne dajejo občutka za lastne zmožnosti, ampak v njih zbujajo mešane občutke. Otroci zaradi takih pohval postanejo negotovi, zaskrbljeni in v svojih dejavnostih manj uživajo.

Hvaliti otroka ni slabo in otroci imajo to radi. Vendar poznamo učinkovito in neučinkovito pohvalo otroka. Pogojna pohvala je neučinkovita, saj poudarja zunanje dosežke in ustvarja odvisnost od odobravanja staršev in okolice. Če v vzgoji prevladuje pogojna pohvala, začnejo otroci svojo lastno vrednost graditi na mnenju drugih – le če jih drugi pohvalijo, se počutijo dobro in so zadovoljni. Če otrok, ki so mu govorili, da je genialen, nečesa ne more z lahkoto razumeti ali narediti, ga to lahko zelo onesreči in ne počuti se dovolj pomembnega.

Kadar pa zunanje dosežke opredelimo glede na to, kako se otroci trudijo, vadijo in dajo vse od sebe, takrat dajemo otrokom občutek za lastne zmožnosti. To so učinkovite pohvale, ki imajo veliko boljši vpliv na njihovo počutje, saj jim ne uničujejo veselja do učenja, užitka in opravljanja nalog. Otroci se najbolje odzovejo, kadar njihovo delo in dosežke opisno ocenimo ali pohvalimo.

Pa si poglejmo nekaj primerov, kako otroka učinkovito pohvaliti:

  • »Te odlične ocene pomenijo tvoje trdo delo in trud, ki si ga vložila. Gotovo si ponosna nase!«
  • »Več kot polovico naloge si že naredil. Samo še tri povedi ti manjkajo in si končal.«
  • »Pri matematiki ti gre bolje kot pri pravopisu, ampak nič hudega. Z več vaje, dodatnimi nalogami, boš oceno popravila na bolje.«
  • »Vidim, da si počistila tla in delovno mizo. Prav z veseljem pridem v tako čisto sobo kot je tvoja.«

Ko otroka učinkovito pohvalimo, ne ustvarjamo pritiska, da mora vedno bit popoln in najboljši. Če opišemo otrokovo delo, se otrok bolj zaveda svojega vedenja, s tem pa mu pomagamo, da se lažje zave svojih dobrih strani in šibkih, ki jih je potrebno še izboljšati. S takim načinom vzgajamo zdravo samospoštovanje, zaupanje v lastne sposobnosti in odgovornost. Otroci imajo občutek, da so vredni ljubezni in da so v redu takšni kakršni so, s ciljem, da se neprestano učijo, trudijo in izboljšujejo.

Obstaja še način, kako učinkovito kritizirati otroke, ki ga bom podrobneje obravnavala v naslednjem članku.

Napisala: Klara Bajec, svetovalka in certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo

Klara Bajec

Klara Bajec

Sem mama dveh deklic starih 7 in 8 let, podjetnica, svetovalka in certificirana trenerka za pozitivno vzgojo in starševstvo, praktik in mojster nevrolingvističnega programiranja, inštruktorica osnov Zakona privlačnosti, mojster investiranja in coach za vodenje osebnih financ. Na podlagi dolgoletnega izobraževanja in izkušenj z lastnimi otroki sem razvila veliko preprostih, vendar učinkovitih pristopov, ki brez večjega stresa resnično delujejo.

Več o meni lahko preberete na FB strani Pozitivna vzgoja in starševstvo, kjer mi lahko tudi pišete.
Klara Bajec
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor