Kako izboljšati odnose med sorojenci

Prepiri med sorojenci so ena izmed najzahtevnejših nalog, s katerimi se soočamo starši. Starši se ne rodimo z znanjem, kako pomagati pri reševanju prepirov, zato je pomembno, da se o tem več naučimo.

Kako izboljšati odnose med sorojenci

Če se starši med otroškim prepirom osredotočimo samo na njihovo grdo vedenje, ne da bi pogledali, kateri so resnični razlogi za njihove prepire, jim težko pomagamo. Obstaja več načinov, kako pomagati otrokom med prepiri, tukaj bom pisala samo o nekaterih.

Zelo pomembno je, da starši razumemo, da otroci neradi delijo ljubezen staršev s sorojenci. Prihod drugega otroka je lahko zelo močno boleča izkušnja za majhnega otroka in lahko precej omaje njegov občutek varnosti in samospoštovanja.

Čustva pri otrocih so enako boleča kot čustva pri odraslem. Če nam je težko razumeti, kakšna čustva doživlja otrok ob prihodu sorojenca, si lahko pomagamo tako, da si poskusimo predstavljati, kako bi se počutili, če bi naš mož (ali žena) nekega dne prišel domov in rekel: »Tako čudovita žena si in resnično uživam s teboj. Zato sem se odločil, da pripeljem še eno ženo, ki bo čisto taka kot ti. Boš videla, kako bo lepo! Skupaj bosta pili čaj, hodili na sprehode, po nakupih in nič več ti ne bo dolgčas.« Potem bi večino svojega prostega časa posvetil drugi ženi, za prvo ženo bi pa ostajalo vedno manj pozornosti in ljubezni. Si lahko predstavljate, kako bi se počutili? Bolj verjetno bi vas popadla jeza in ljubosumje, kot pa da bi bili veseli.

Mlajši kot je otrok, večji strah bo občutil ob prihodu sorojenca. Veliko odraslih se še danes spominja, kako so bili zaskrbljeni ob prihodu novega otroka in kako so se bali, da staršem ne bodo več tako pomembni kot prej.

Ko otroci občutijo močan strah, zlasti pred izgubo starševske ljubezni, to pokažejo na različne neprimerne načine. Pogosto se zgodi, da ima takrat starejši otrok več izpadov trme, udari, grize, vleče dojenčka za nogico, ščipa in pretirano objema.

Nekatere starše otrokovo ljubosumje jezi, zato ga kaznujejo, spet drugi želijo močna čustva ljubosumja potolažiti z pojasnjevanjem, vendar noben od teh pristopov v resnici ne pomaga. Prav je, da otroku ne dovolimo, da udari in trpinči svojega sorojenca, a če težav ne bomo reševali na globlji ravni, tam kjer so tudi res nastale, se otrokovo vedenje ne bo izboljšalo. Morda bo v nekaterih primerih celo zaleglo in se bodo otroci umirili, a vedno na račun svojih potreb in notranjega miru.

Nekaj korakov, ki pomagajo, da otroci postanejo bolj sodelovalni do staršev in sorojencev

Starši bodimo pozorni na svoje potrebe

Zelo pogosto se dogaja, da ko starši ne poskrbimo za svoje potrebe kot npr.: po počitku, pogovoru s partnerjem, otroci veliko prej pritisnejo na naše »gumbe« zaradi česar se razburimo. Če na otroke kričimo in smo na »koncu z živci» je to znak, da naše potrebe niso zadovoljene in nam primanjkuje energije. V tako stresnem stanju težko pomagamo sebi in smo sočutni s svojim otrokom. Ko se sami sprostimo in zadovoljimo svoje potrebe, to pomiri tudi naše otroke.

Starši bodimo pozorni na svoja čustva

Če opazimo, da se na otrokovo obnašanje odzovemo s pretirano zahtevnim tonom, si vzemimo čas zase – čas za tišino in umiritev lastnih čustev. V pomoč nam je lahko pozitivni odmor. Namen takega odmora, je da se najprej umirimo in se šele potem lotimo reševanja težav.

Kasneje se posvetimo razmišljanju, zakaj smo na otrokovo obnašanje tako močno reagirali. Morda je situacija prebudila spomine iz otroštva, ko so nam ostro govorili in kaznovali za neprimerno vedenje? Morda smo imeli bratce ali sestrice, ki so nas tepli, nas osramotili in smo se pri tem počutili nemočni? Lastna potlačena čustva iz otroštva so lahko povzročila, da smo se na otrokovo slabo vedenje tako močno in burno odzvali.

Naslednji pomemben korak – vzemimo si čas za povezovalno igro s svojim otrokom

Ko pride novi otročiček ali pa če imamo v družini več otrok, bo za druge otroke ostalo manj časa za povezovanje – skupnega časa za igro, smeh in pogovor. V družini z več otroki je zelo težko najti čas, da bi zadovoljili potrebo po povezovanju z vsakim otrokom posebej, a tudi zelo majhna količina, na primer 10 ali 15 minut časa za skupno igro ali pogovor samo z enim otrokom bo zadostovala, da se otroci umirijo.

Zadovoljitev naravne potrebe po povezanosti z enim od staršev bo bolj kot kaznovanje, grožnje ali pretirano popuščanje omililo prepire med sorojenci.

Pomagajmo otrokom sprostiti njihova močna čustva

Ko se sorojenci prepirajo, velikokrat kričijo: »On vedno dobi več sladoleda kot jaz!« ali »On ima več igrač kot jaz!« Pravi razlog za prepire se običajno ne nahaja v sladoledu in igračah, ampak v njihovih nepredelanih čustvih. Običajno so ta boleča čustva v povezavi z nezadovoljeno potrebo po povezanosti s staršem. Otroci potrebujejo veliko čustvenega stika s svojimi starši. Če te potrebe niso zadovoljene, bodo bolj agresivni in veliko bolj se nam bodo upirali in se prepirali z nami in sorojenci.

Prepiri med sorojenci so normalni, zdravi za njihovo osebno rast in se jim v resnici ni mogoče povsem izogniti. A vsakokrat, ko se bomo starši na prepire primerneje in učinkoviteje odzvali, jim bomo pomagali do boljših odnosov na dolgi rok, v najstniški dobi bodo bolj prilagodljivi, odporni in v odraslem obdobju pa še uspešnejši.

Torej, če se v vaši družini srečujete z boji med sorojenci in želite izboljšati odnose, bo morda moja delavnica primerna za vas.

Na delavnici z naslovom Kako pomagati pri prepirih med sorojenci boste dobili veliko novih idej, nasvetov in konkretnih rešitev, kako pozitivneje pristopiti pri reševanju prepirov med sorojenci.

Česa se na delavnici učimo?

  • Kateri so najpogostejši razlogi, da otroci udarijo, se prepirajo, imajo izpade trme, so ljubosumni in zaskrbljeni? Kako postaviti učinkovite meje in pozitivno pristopiti pri reševanju sporov? Kako postati coach svojim otrokom in jim pomagati pri razvijanju samokontrole? Kako otrokom pomagati, da izboljšajo odnose s sorojenci?
  • Datum: petek, 24. marec ob 17. uri
  • Lokacija: Varstvo Mozaik, Pristaniška 47, Koper
  • Cena: 19 evrov;

V ceno vključeno:

  • Gradivo;
  • Starši imate možnost postaviti vprašanje, ki se nanaša na vaše vsakodnevne mučne situacije pri prepirih z otroki med delavnico in individualno po delavnici (po mailu) – in pomagala vam bomo najti rešitev.

Mnenja udeležencev:

“Delavnica mi je bila zelo všeč, ker je bila bolj usmerjena v konkretne situacije in ne zgolj teoretično. Najbolj mi je bilo zanimivo, kako pristopit, ko se sorojenca kregata. To je pri nas največji problem. Delavnico bi priporočala staršem, ki želijo otrokom in sebi omogočiti topel in spoštljiv dom. Predvsem dom, kamor bojo vsi člani prinesli vse probleme in lepe stvari. Staršem, ki želijo, da bo njihov otrok odrasel v samostojno, samozavestno in spoštljivo osebo.” Petra

Prijave za delavnico pošljite:

Na delavnico lahko povabite tudi svoje prijatelje, sorodnike, znance itn.

Pozitivno starševstvo

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor