Za vse, ki ne razumejo, zakaj so mame VEDNO utrujene

Tisto, kar ljudje na splošno razumejo, je, da rojstvo novega življenja pomeni veliko izčrpanost in spremembe. Vsi, ki imajo majhne otroke, vedo, kako pogosto so slišali vprašanje: “Ponoči spi?” Ko odgovorite, da spi dobro, si vsi mislijo, da je to dovolj, da bi bili spočiti. Vendar pa vsak starš ve, da od trenutka, ko se otrok rodi, nič več ne bo tako, kot je bilo. Poglejmo, zakaj …

Za vse, ki ne razumejo, zakaj so mame VEDNO utrujene
Foto: Tina Franklin

Nikoli več starši ne bodo prespali cele noči. Nikoli več. Tukaj mislimo na spanje v kosu, daljšem od 3 do 4 ure. Če se dojenček ne zbudi in ne zajoka, se bo zbudil starš, da bi preveril, zakaj se otrok ni zbudil in zajokal. Je vse ok? Diha normalno? Pridejo k dojenčku, ga poslušajo v rahli paniki, vse dokler končno ne slišijo enakomernega dihanja. Vendar pa potem ni nič več od spanja, ker so se tako prestrašili, da se ne morejo umiriti ali pa so prebudili dojenčka.

Ko dojenčki rastejo, se starši še vedno zbujajo ob vsakem šumu, misleč, da nekaj ni v redu z njim. Ko otroci še malo zrastejo, pomislite, da je zdaj prišel čas za normalno spanje, a glej ga hudiča. Zdaj so žejni, čez dve uri pa jih, normalno, tišči lulat. Ali pa so se že polulali v posteljo. Ali pa kaj grdega sanjali in se ne morejo umiriti.

Morda obstaja majhni predah v obdobju osnovne šole. Potem pa otrok že začne hoditi ven. Kaj mislite, kako spi starš, ki je pustil otroka, da gre z družbo v mesto (v mestu se pa vsega dogaja, posebej, če gledate z očmi staršev)? Ali pa, če otroci študirajo v drugem mestu, a sploh obstaja starš, ki bi spal kot jagenjček, medtem ko je njegov otrok kilometre stran?

Ni počitka! Razen, morda, na wc-ju. Pred nekaj dnevi mi je prijateljica v sporočilu poslala novo telefonsko  številko. Mislim, da sem jo desetkrat neuspešno poskušal shraniti, medtem ko so mi otroci tapkali po ekranu in me vlekli za rokav. Na koncu sem odnehala. Ljudje ne razumejo, da starši dobesedno nimajo časa, da bi shranili telefonsko številko ali pa odgovorili na navadno sporočilo. Morda samo takrat, ko gredo na wc. Ali pa tudi ne, ker, veste, vam otroci tudi tam zelo radi delajo družbo.

Ni prostih dni. Ne pravim, da so samo starši tisti, ki so zasedeni in da ostali ničesar ne počnejo. Obstaja milijon stvari s katerimi si lahko zaseden in otroci so samo ena od njih. Vendar pa takrat, ko nimate otrok, ne morete dobiti prostega dne. Ali bolniške. Za starše je gripa skoraj konec sveta. Oni nimajo pravice biti bolni. Perilo mora biti oprano, hrana mora biti pripravljena, otroci potrebujejo ljubezen tudi takrat, ko ste bolni.

Morajo početi sto stvari hkrati. Medtem ko juha vre, je en otrok zrušil cvetlični lonec, drugi pa se vzpenja na regal. KO pomislite, da ste vse to uspeli rešiti in se vrnete nazaj v kuhinjo, slišite še milijon neskončnih “mami, mami, mami …” in ko postrežete hrano_ “Zakaj? Zakaj? Zakaj?” ali “Ampak jaz bi še juheee!” čeprav je krožnik še vedno poln … Ne, to niso nevzgojeni otroci. To so samo OTROCI.

Eh, ja, tu je tudi to krasno pospravljanje, ki se nikoli ne preneha. Pa če so ta kaos naredili otroci ali njihov tati …

Včasih morata ostati budna do dveh zjutraj, če želita imeti nekaj časa zase. Veste, tudi partnerja, ki imata otroke, želita preživeti kakšen trenutek skupaj, na samem. Ne želita se odtujiti drug od drugega. Preden spravita otroke v posteljo, počistita preostali kaos, se stuširata in si natočita kozarec vina, je verjetno že polnoč. Potem pa film in neko poceni vino delujeta kot zahod sonca na Havajih ob pitju koktejlov. Tiho je (če se noben ne zbudi), pomirjujoče in nujno, če želite ohraniti zvezo. Splača se par ur spanja manj, pa tudi, kdo ima danes dovolj denarja, da bi plačeval drage ločitve in preživnine, povzročene zaradi pomanjkanja komunikacije …

In v fizičnem smislu … Ne bi zdaj načenjala teme o tem, kaj lahko nosečnost naredi telesu. Pišem izključno o času, ko dojenček prvič zajoka. Dvigni, spusti, dvigni, spusti, primi, nosi na ramenih, dajmo, jihaa, jihaa, dvigni voziček, spusti voziček, kuhaj z enim otrokom v roki, medtem ko se je drugi oprijel noge … Starši nimajo veliko možnosti, da dočakajo starost brez kakšnih koli težav s hrbtenico.

Stres dobi novo dimenzijo. Nikoli prej, preden ste postali starš, niste bili pod tako velikim, neprestanim stresom. Zakaj toliko joka? Ga kaj boli? Kakšna pikico ima tukaj? Zakaj je tako suh? Glej, kako je bled. Pa spuščanje po stopnicah, vzpenjanje in spuščanje po toboganu v očeh staršev izgledajo kot najnevarnejše cirkuške akrobacije. Vsaka ustavi dihanje za nekaj trenutkov. Da ne govorimo o tistih trenutkih, ko je SKORAJ udaril z očesom v mizo. Biti priča tem SKORAJ padcem in udarcem je zelo utrujajoče. Novih gub in sivi las po nekem času starši ne opazijo več.

Starši so tako utrujeni, da se včasih, ko otroci zaspijo, uležejo in v tišini nepremično gledajo v eno točko. In celo takrat so neizmerno srečni, le da so preveč utrujeni, da bi se nasmehnili …

A. C.

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor