Kopičenje materialnih dobrin je znak negotovosti

Kopičenje materialnih dobrin je znak negotovosti

»Kako revno živimo naša bogata življenja. Zasičeni smo z materialnimi dobrinami, a slepi, da bi to opazili.« – Petra Škarja

Zakaj ljudje kopičimo materialne dobrine, čeprav veliko stvari sploh ne potrebujemo?

Večino stvari kupimo izključno zaradi potešitve negotovosti. Ta občutek negotovosti, skrb zaradi sedanjosti in prihodnosti, ki nas obremenjuje do te mere, da smo nenehno pod stresom, prestrašeni, jezni, nezadovoljni, vpliva na naše fizično in mentalno zdravje. Kupujemo stvari, ki jih pravzaprav ne potrebujemo, saj se potem počutimo bolje. Toda kako dolgo?

Najbolje opazimo vso nakopičeno kramo, ki smo jo prinesli v naš dom, ko se selimo. Ko začnemo prazniti omare in zlagati v škatle, se zdi, kot da ni konca. Velikokrat tudi ugotovimo, da imamo ogromno stvari, na katere smo pozabili ali jih sploh nismo nikoli uporabljali. Selitev je idealna priložnost, da naredimo čistko in stvari, ki jih res ne rabimo, prodamo ali podarimo.

Dejstvo je, da ne potrebujemo veliko. Res pa je tudi, da je družba, v kateri živimo, zelo kapitalistično in materialistično usmerjena. Ljudje, ki po svoji volji živijo preprosto, brez vseh modernih pripomočkov, so pogosto označeni kot čudni.

Chuck Palahniuk je rekel: »Stvari, katere imaš v lasti, začnejo imeti v lasti tebe. Samo, ko izgubiš vse, si svoboden, da počneš karkoli.«

Pomislite o naslednjih situacijah. So vam znane?

  • Pripravljate se na potovanje in ste nekoliko zaskrbljeni, kako bo. Pobrskate po spletu, oborožite se z informacijami in kupite stvari, ki bi jih naj potrebovali na potovanju. Počutite se pripravljeni, sigurni in varni.
  • Nameravate se udeležiti konference, kar vas navdaja s tesnobo. Pripravite se tako, da si zagotovite tehnično opremo.
  • Začeli ste se ukvarjati z novim konjičkom in ste še precej negotovi. Berete knjige, brskate po spletu in kupujete vse možno, kar je povezano z dejavnostjo. Tako se počutite bolj kompetentno.
  • Organizirate družabni dogodek, kar vam prinaša veliko mero stresa. Želite se izkazati kot dober gostitelj, zato kupite številne pripomočke, da bi zabava stekla, kot ste si zamislili.
  • V življenju se spopadate z občutki negotovosti in nemoči, zato se predajate pretiranemu nakupovanju, namesto da bi uživali življenje.
  • Ste negotovi glede svojega videza, zato kupujete oblačila in pripomočke, zaradi katerih se trenutno počutite bolje.

Še bi lahko naštevali različne situacije, ki kažejo na to, da nas negotovost in nezadovoljstvo pehata v vse večje kopičenje materialnih stvari. Ko kupimo nekaj lepega, nas preplavijo občutki gotovosti, nadzora, pripravljenosti, varnosti. Toda traja le kratek čas in znajdemo se v začaranem krogu.

Kamand Kojouri je rekla: »Nekega dne spoznaš, da, če želiš biti bogat, se moraš znebiti skoraj vsega kar imaš v lasti.«

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor