Razvoj dojenčka v osmem mesecu

Vse, kar je vaš dojenček osvojil v prejšnjih mesecih, bo sedaj v osmem mesecu le še nadgradil. Pa si poglejmo kakšen je razvoj dojenčka v osmem mesecu, kaj lahko pričakujete in kako mu lahko pomagate in kakšne igre so najbolj primerne za vašega osemmesečnika.

Razvoj dojenčka v osmem mesecu

Motorične sposobnosti dojenčka v osmem mesecu

Spuščanje in metanje stvari

Vaš osemmesečni dojenček bo navdušen ob novem odkritju, kaj vse še zmorejo njegove roke. Namreč, zdaj je čas, ko se bo njegova sposobnost kontrole nad tem, kaj počno njegove roke, prsti in dlani, še okrepila. Še vedno bo, tako kot v sedmem mesecu, stvari z največjim veseljem spuščal, da bodo padle na tla in jih boste vi pobrali, a sedaj mu bo morda že uspelo stvari tudi metati, zato nikar ne bodite presenečeni, če bo kakšno stvar vrgel malce dlje.

Vid

Vid osemmesečnega dojenčka je sedaj že skoraj tako dober kot vid odrasle osebe. Kar opazujte ga, kako opazi nekaj na drugem koncu prostora in vas na tisto, kar je opazil, opozori in pokaže ali pa se skuša kar odplaziti do tja in si stvar pogledati od bliže.

Če pa ste zaradi česarkoli zaskrbljeni (se vam zdi, da morda škili, četudi čisto malo ali četudi le na eno oko), nikar ne odlašajte in se posvetujte z dojenčkovim pediatrom.

Govor

Osemmesečni dojenčki so si med seboj res različni v tem, kaj nekdo že zmore in česa ne. In če je vaš dojenček v družbi samih malih ”Einsteinov”, vas kaj hitro lahko začne skrbeti, da je z vašim dojenčkom kaj narobe in s tesnobo čakate, kdaj bo razvoj vašega dojenčka napredoval.

Morda vaš dojenček že govori ”mama” in ”ata”, morda pa še vedno samo čeblja. In oboje je normalno. V obeh primerih je ključnega pomena to, da se z vašim dojenčkom še naprej pogovarjate in nikar ne bodite nestrpni. Vaš dojenček bo namreč spregovoril točno takrat, ko bo njegov čas za to. Nič prej in nič kasneje.

Premikanje

Tudi pri premikanju je zelo podobno kot pri govoru. Nekateri dojenčki so že opustili plazenje in se pogumno skušajo povleči navzgor in se postaviti v stoječ položaj. Spet drugi pa povsem zadovoljni sami s seboj sedijo na tleh sredi sobe in opazujejo svet okoli sebe, brez da bi pokazali kakršno koli zanimanje za premikanje. Tudi tu velja, da je panika povsem odveč. Ko bo čas, se bo tudi vaš otrok začel plaziti in vstajati. Ko bo njegov čas. Nič prej in nič kasneje.

Drugi razvojni dogodki osemmesečnega dojenčka

Nikar ne jokaj …

Morda boste opazili, da vaš dojenček joka ali cmeri, ko vidi drugega dojenčka, da joka – temu rečemo ”refleksivni jok” in je prvi pokazatelj empatije do drugih. Ta čut, empatija do drugih, se bo počasi razvijala v naslednjih nekaj letih.

Najljubša igračka

Morda ima vaš dojenček že svojo najljubšo igračko, morda ne. Nekateri dojenčki si jo izberejo in ta igračka postane predmet, ki jih predstavlja občutek varnosti. To igračko bodo povsod želeli vzeti s seboj in se nikakor ne bodo želeli ločiti od nje. Zato je morda smiselno, da kupite še eno, povsem enako. Za primer, da bi prvotno izgubili ali za čas, ko morate igračko oprati v pralnem stroju. Spet drugi dojenčki pa (še) nimajo svoje najljubše igračke. In tudi to je povsem v redu. Saj veste – vse ob svojem času …

Kako pomagati osemmesečnemu dojenčku pri razvoju

Vzpodbujajte vašega osemmesečnega dojenčka, da bi jedel sam. S tem bo izboljšal svojo motoriko in koordinacijo ”roka-usta”. Ponudite mu, recimo, riževe vaflje, krhelj jabolka, sir … hrano, ki jo lahko prime v roke in je.

Morda se vaš osemmesečni dojenček že skuša povleči gor, da bi se postavil v stoječ položaj, medtem ko se drži za pohištvo; zofe so sploh super za to. Vsekakor bodite zraven, sploh v dojenčkovih prvih poskusih, za vsak slučaj, če jim zmanjka ravnotežja, moči.

Bodite pa pripravljeni na to,  da se zdaj pričenja doba padcev, bušk in odrgnin. Najbrž vam bosta srce in dih kdaj za trenutek ali dva zastala, a vseeno skušajte otrokove raziskovalne podvige spremljati čim bolj mirno in mu pustite, da stvari poskusi narediti sam, vi pa stojte nekje blizu, za vsak slučaj.

Sedaj bo dojenček že čedalje bolj začenjal razumeti ”vzrok in posledico”.Primer: radio … ”če pritisnem gumb, se zasliši zvok.” Zato je osmi mesec odličen čas, da otroku predstavite igrače z gumbi in ročicami. Stvari različnih velikosti, ki gredo ena v drugo -škatle, reciom, pa lahko predstavljajo vir neskončnega zanimanja in čudenja in zabave.

Igre z osemmesečnim dojenčkom

Škatlo ali košaro napolnite z različnimi naključnimi stvarmi (seveda takšnimi, ki so varne za vašega osemmesečnega dojenčka). Na primer: leseno žlico, metlico, rokavico za prijemanje vročih pekačev, čajno vrečko, plastični kozarček … Škatlo ali košaro z vsemi temi predmeti položite na tla, pred vašega dojenčka in ga opazujte, kako bo raziskoval vsebino in se čudil, vonjal, tipal in skupaj udarjal različne predmete.

Ali je moj osemmesečni dojenček normalen?

Res je vsak otrok drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Preberite tudi:

Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor