Kako do manj prepiranja in več umirjenosti v partnerskem odnosu

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kako do manj prepiranja in več umirjenosti v partnerskem odnosu

Pišeta Mojca in Primož Šeme

Poimenovanje vajinega vzorca in zavedanje vlog

Za de-eskalacijo konflikta je zelo pomembno, da oba prepoznavata svoj »tipičen« VZOREC prepiranja in ga tudi poimenujeta (npr. Tornado, Vrtinec, Protestna polka, Death Metal ipd.).

V zvezi s tem vzorcem je pomembno, da se zavedata, da je v resnici ON vajin sovražnik in ne vidva drug drugemu! Ko vzorec prevzame nadzor nad vajinim odnosom, je to za vaju oba zelo boleče – nobeden od vaju takrat ne zmaga, ampak vedno zmaga Tornado!

Zelo pomembno je, da vsak od vaju razume tako svojo kot tudi partnerjevo VLOGO s katerima vstopata v odnos in konflikt (Zasledovalec: kritiziranje, pritiskanje po več; Umikajoči: branjenje, umikanje, »jezenje«.

Nobena od teh vlog ni boljša, slabša, bolj »kriva« – obe sta nastali iz povsem upravičenih razlogov, po vsej verjetnosti že dolgo nazaj, kot psihološka obramba na čustveno manj varen kontekst v vajinih primarnih družinah.

Kot smo že rekli, pod temi sekundarnimi vedenji (kritiko, poučevanjem, pritiskanjem »po več« (Zasledovalec) in umikanjem, branjenjem, »jezenjem« (Umikajoči), vedno ležijo skrita zelo ranljiva čustva, ki se jih oba morda sploh še en zavedata.

Zavedanje in poimenovanje vajinega VZORCA in vajinih VLOG je prvi korak k temu, da bo vajin konfliktni vzorec (Tornado, Rock and Roll, Vrtinec, Razpad ipd.) prevzel oblast nad vama in vajinim odnosom!

Pritisnita na zavoro

Eden od načinov, ki preprečuje, da bi zdrsnila globlje v konflikt, je, da se – takrat, ko sta v mirnih vodah – SKUPAJ dogovorita o tem, kako bosta v primeru naraščajočega konflikta SKUPAJ pritisnila na zavoro in na hitro zapustila bojišče. Na zavoro lahko npr. pritisneta tako, da se dogovorita, da je vajin znak za “preveč”, znak ki ga pokažemo z rokami za TIME OUT. Potem vsak od vaju – glede na vlogo, ki jo igra, reče npr:

Primeri pritiskanja na zavoro pri Zasledovalcu:
– “Pričenjam se počutit frustrirano. Ali se je najin vzorec pričel vrteti?”
– “Postajam jezna, ali se opazi navzven?”
– “Občutek imam, da me ne poslušaš, in ne želim te loviti in ti težiti. Ali morda to že počnem?”
– “Prav ima me, da bi bila zdajle kritična. Ali mi lahko pomagaš, da ne bom?”
– “Mislim, da pričenjava z najinim starim negativnim vzorcem. Kaj opažaš ti? Kdo od naju počne kaj?”
– “Mislim, da če se bova zdajle pričela kregati, da bo najin star negativen vzorec zmagal. Kaj misliš, lahko storiva drugačnega, da se cikel ne bo začel še bolj vrteti?”

Primeri pritiskanja na zavoro pri Umikajočemu:
– »Opazil sem, da sem se pričel braniti. Dajva, pritisniva na zavoro in ustaviva tole zadevo, preden eskalira v Tornado.”
– “Mislim, da se pričenjam počutiti preplavljenjega. Ali se lahko zmeniva, da tole zadevo ustaviva, preden se razraste v pravi Death Metal.”
– “Mislim, da sva pričela z najinim starim vzorcem. Kaj ti opažaš? Kaj ravnokar počne vsak od naju?”
– “Dobil sem misel, da moram iti stran. Kaj lahko storiva drugače, da mi bo pomagalo, da tega ne bi storil?”

Pomemben zaznamek!
Tukaj sta VIDVA SKUPAJ nasproti vajinemu ciklu, vzorcu! Le skupaj ga lahko premagata. Vidva nista drug drugemu sovražnik, vajin skupen sovražnik je vajin cikel.

Poglejte v notranjost – prisluhnite sporočilom svojega telesa

Vaš partner je vaš najboljši prijatelj, “teammate” kar se tiče prepoznavanja in upočasnjevanja vajinega starega negativnega konfliktnega vzorca in vzpostavljanja NOVE MEDSEBOJNE POVEZANOSTI.

Poleg vašega partnerja pa imate še enega prijatelja na tej poti – VAŠE TELO, ki je vaš ČUSTVENI KOMPAS!

Vaša čustva so namreč doma v vašem telesu!

Vaša notranja čustvena stanja (stiskanje v grlu, topa bolečina v prsih, težak občutek v želodcu, metuljčki sreče v prsih itn. – lahko gre za “pozitivne” ali “negativne” signale, ki vam jih pošilja vaše telo) vam namreč dajejo JASNE SIGNALE o tem, kako vi doživljate dogajanje v vajinem partnerstvu (in tudi vse drugo).

Poleg tega pa vam dogajanje v vašem telesu jasno kaže KAKŠNE SO VAŠE (ODNOSNE) POTREBE in če so ali niso zadovoljenje ter KAKO jih zadovoljiti.

In če dogajanju v telesu znamo ČUJEČE prisluhniti, svojemu partnerju lažje pošljemo avtentično sporočilo o tem, kaj od njega potrebujemo (npr. objem in “Rad te imam” – ponavadi potrebuje Zasledovalec; spoštovanje, cenjenje – običajno potrebuje Umikajoči).

Če ne slišimo sporočil svojega telesa, lahko partnerju dajemo napačna, neučinkovita navodila o naših potrebah. Tako tudi sami soustvarjamo to, da nam naš partner ne zna dati tega, kar potrebujemo.

Veliko ljudi je naučenih, da ignorirajo svoja čustva, svoje signale v telesu! A žal je tako, da ko ignoriraš ta življenjsko pomembna sporočila, od sebe odrežeš tudi izjemno pomemben vir informacij – in težje prideš do tistega kar potrebuješ, saj se pogostokrat tudi sam ne zavedaš, kaj potrebuješ in tega ne znaš jasno sporočit!

ČUJEČ STIK s svojim telesom je ključ do tega, da veš KDO SI, KAJ POTREBUJEŠ, KAM ŽELIŠ.

Če ne veš kdo si in kaj potrebuješ, težko funcionalno deluješ v odnosu.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Mojca in Primož Šeme

Mojca in Primož Šeme sva najprej partnerja in starša treh nadebudnih fantov, potem pa tudi sodelavca v terapevtskem Inštitutu VARNA BAZA, kjer izvajava individualne terapije (Mojca), partnerske terapije (Mojca in Primož, vsak posamično) in skupaj tudi povezovalne vikend delavnice za pare z naslovom Močno me objemi®. Terapijo s pari in povezovalne delavnice Močno me objemi® izvajava po načelih v čustva usmerjene partnerske terapije (Emotionally Focused Couples Therapy – EFT), ki velja za enega izmed najbolj učinkovitih pristopov v partnerskih terapijah.

Dodaj odgovor